Rólunk

A Derekas Boat a Derekas Fivérek, Szilárd és Szabolcs álmának megvalósítása, akik egész gyermekkorukat a Duna mentén töltötték. Életükben nagyon nagy szerepet játszik a természet közelsége, a víz, a napfény, és az ezzel kapcsolatos élmények begyűjtése. 

Jelmondatuk a “BOLDOG ÉLET!”  is ezt az életszeretetet fejezi ki, motorcsónakos hajókirándulásaikkal is ezt az érzést szeretnék átadni, közvetíteni! 

Az Ő szívük egy része Budapesté. Az a vágyuk és az álmuk, hogy az Önök szívébe is költözzön be Budapest.

Így jött az elhatározás, hogy megmutassák a Duna közvetlen közeléből ezt a csodát. Azt szeretnék, hogy minél többen is lássák ezt a fantasztikus panorámát és tapasztalják meg a “BOLDOG ÉLET” érzését!  

Meg akarják mutatni milyen csodálatos, sokszínű városban élnek a budapesti emberek! 

Jöjjön velünk és tapasztalja meg a boldog életet, a szépséges budapest látványát a duna felől, egy egyedi, motorcsónakos kirándulás alkalmával!

Szeretjük a Dunát

Duna a második leghosszabb folyam Európában (a Volga után). Németországban, a Fekete-erdőben ered két kis patakocska, a Breg és a Brigach összefolyásával Donaueschingennél, és innen délkeleti irányban 2850 kilométert tesz meg a Fekete-tengerig. Magyarország egész területe e folyam vízgyűjtőjén terül el, itteni főágának hossza 417 km, ezért az ország vízrajzának meghatározó alkotóeleme.

A folyó kialakulása a pliocén korban kezdődött el. A pliocén végén jutott el a Duna a Kisalföldig, ekkor a mai nyugat–kelet irány helyett észak–dél irányban folyt itt. Csak a pleisztocén korban alakult ki a kisalföldi szakasza. A folyó legfiatalabb része a Dobrudzsa nyugati oldalán található dél–észak irányú folyása, amely pusztán a pleisztocén kor végén jött létre.

Napjainkban fontos nemzetközi hajóút. A németországi Rajna–Majna–Duna-csatorna 1992-es megépítése óta részét képezi annak a 3500 km-es transzeurópai vízi útnak, amely az Északi-tenger melletti Rotterdamtól a Fekete-tenger melletti Sulináig ér. A Dunán szállított áruk össztömege 1987-ben elérte a 100 millió tonnát.

A 20. században a folyam felső szakaszán vízlépcsők sorát építették ki, ami megváltoztatta a folyó természetes vízjárását és gyakorlatilag megszüntette a hordalék alpi utánpótlását. A rendszer utolsó tagja a Szlovákiában felépített bősi vízlépcső. A Dunakanyar fölötti szakasz vízszintje folyamatosan csökken, ennek következtében pusztulnak a part menti élőhelyek. A legnagyobb veszély a Duna–Ipoly Nemzeti Park ártéri keményfaligeteit fenyegeti.

A Duna a világ „legnemzetközibb” folyója; 10 országon halad át, vízgyűjtő területe pedig 7 további országot érint. Több jelentős település is emelkedik a partjain, köztük négy jelenlegi főváros: Bécs, Pozsony, Budapest és Belgrád. A térség kulturális öröksége és természeti adottságai sok turistát vonzanak.

Forrás: Wikipédia – Duna szócikk

Kimásolt modosítási állapot: 2018. július 22., 15:44
A lap szövege Creative Commons Nevezd meg! – Így add tovább! 3.0 licenc alatt van; egyes esetekben más módon is felhasználható.

Pin It on Pinterest